Започва разширяването на газохранилище „Чирен“

Започва разширяването на газохранилище „Чирен“ Снимка: МС

Разширението на газохранилище „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара.

То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени. А изградената до момента инфраструктура ни дава възможност да транспортираме този газ във всички посоки.

Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100% собственост на България и гарантирано ще остане такава, докато ние управляваме.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемония за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище „Чирен“, които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България.  

Разширението на ПГХ „Чирен“ е „проект от общ интерес“ за Европейския съюз и приоритетен проект на инициативата „Три морета“.

Целта му е да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м и капацитетите за добив и нагнетяване от 3,5-4 млн. куб. м дневно до 8-10 млн. куб. м дневно, което е 60% от пиковото национално потребление. Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: