До края на годината няма да има лекарство за COVID, смятат учените

До края на годината няма да има лекарство за COVID, смятат учените

Не можем да лъжем хората, че до края на годината ще имаме сигурно лекарство срещу COVID. Това заяви пред БНР д-р Стоян Монев, който работи в COVID сектор в общинска болница в Германия. Ето какво каза още той: 

„Коктейлът от антитела е подходящ за някои случаи - оказа се, че е по-подходящ за по-леките случаи. Този коктейл, който Германия внесе, подобният, с който се лекува американският президент. Другите медикаменти, които ползвахме, първите три най-известни, се оказаха в практиката непомагащи. За един-единствен до момента нямаме данни, че вреди повече, отколкото помага – ремдесивир. Няма данни, че той намалява смъртността.“  

Д-р Стоян Монев поясни още, че антивиралното действие на ивермектин е доказано само в клетъчни култури, „и то в концентрация, която надхвърля стотици пъти смъртоносната за човека доза“. Ако ивермектин изобщо има някакво приложение, то ще е, когато човек знае, че е контактен, че най-вероятно е заразен, подчерта медикът. „В първите няколко дни, една или две дози, и то ще е в някакъв много нищожен порядък“, допълни той. 

Фармацевтичната компания Pfizer разработва лекарство за COVID-19, подобно на препаратите, с които се лекува ХИВ - инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки. Разработва се както перорален, така и венозен медикамент, съобщи пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.  

Препаратът, по който работи Pfizer, принадлежи към група медикаменти, установени от средата на 90-те години, наречени протеазни инхибитори. Те се използват при лечението на други вирусни патогени като ХИВ и хепатит С, както самостоятелно, така и в комбинация с други антивирусни средства, посочват от компанията. В лабораторни условия антивирусният препарат е показал мощна активност срещу SARS-CoV-2, вирусът, който причинява коронавирус. Проучването на Pfizer е в ранен етап на изпитване, уточняват още от компанията.   

В момента има още две орални антивирусни терапии, които са в средни етапи на изпитвания - първата е разработена от Merck & Co съвместно с Ridgeback Bio, а втората - от Roche Holding и Atea Pharmaceuticals. Единственият медикамент, одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на COVID-19, понастоящем е ремдесивир. FDA е издала и спешно разрешение за интравенозната терапии на компанията Eli Lilly - бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: