Нова ера в архитектурата на Китай: без свръхвисоки сгради и плагиатсво в дизайна

Нова ера в архитектурата на Китай: без свръхвисоки сгради и плагиатсво в дизайна Снимка: Unsplash.com

Пет от десетте най-високи сгради в света се намират в континентален Китай, както и вторият най-висок небостъргач в света - Шанхайската кула (632 м).

Правителството на Китайската народна република e издало писмен документ с насоки, чрез който ограничава строителството на архитектурни „копия“ на известни сгради, както и на небостъргачи, по-високи от 500 м, съобщават от CNN.

 

Наръчникът се явява практично приложение на политиката относно архитектурата и градоустройството, която азиатската страна се опитва да наложи вече 4 години. С директива от 2016 г. китайското правителство наложи забрана на строежа на „огромни, ксеноцентрични* и странни“ сгради в столицата Пекин. Това не променя факта, че Китай е била страната с най-много построени небостъргачи с височина над 200 м в света през 2018 г. През отминалата година обаче строежът на сгради над 200 м е намалял с 40%, което е вследствие от прилагането на новата държавна политика. 


Правителството счита, че имитациите на чужда архитектура и огромните нефункционални сгради не просто не отразяват местната култура и духа на страната, но също така натоварват излишно и без това забавената в развитието си държавна икономика. Към момента в Китай има 70 недовършени сгради, които са планирани да бъдат с височина над 200 м, като три от тях трябва да бъдат високи над 500 м по данни на Съвета за високи сгради и градскa среда (CTBUH). Greenland Center в гр. Ухан е една от тях, чието строителство е спряно от 2017 г. насам, въпреки че височината ѝ е била ревизирана спрямо държавните изисквания. Друга такава сграда е Goldin Finance 117 в един от китайските мегаполиси - Тиендзин, която вече десетилетие стои недовършена.


Китай се опитва да промени и друга тенденция в архитектурата на страната – създаването на прототипи или копия на вече съществуващи световни емблематични сгради и архитектурни паметници. Според анализатори плагиатството и мегаломанията в архитектурата, процъфтяващи от началото на новото хилядолетие в Китай, са неуспешен опит за търсене на идентичност. Пример за това са китайската „Айфелова кула“ в Хангджоу и изкуствено създаденият „Град на Темза“, който се намира в близост до столицата Пекин. Градът е изграден изцяло в британски стил и архитектура. 

            

Китайски архитектурни експерти дават положителна оценка на други не толкова тиражирани насоки, описани в документа. Такива са защитата на културното наследство, създаването на кредитна система за подпомагане на дизайнери, следващи насоките на правителството, и назначаването на главни архитекти за всеки град. За момента в Москва и Барселона има действащи главни архитекти, които дават разрешения за строеж или налагат вето на определени проекти. 

 

*ксеноцентризъм – предпочитание на чужда култура пред своята собствена

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: