Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм

Почти една трета от световните дестинации са затворени за туризъм

32% от дестинациите по света бяха напълно затворени за международен туризъм


Почти една трета от дестинациите по света в момента са напълно затворени за международни туристи заради пандемията, съобщи органът на ООН по туризма, цитиран от BGNES. 

В началото на февруари 69 дестинации от 217 страни по света, или 32%, бяха напълно затворени за международен туризъм - включително 30 в Азия и Тихия океан, 15 в Европа и 11 в Африка. Това е спад от пика през май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени, но покачване от ноември, когато 27% бяха затворени. 

Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид, отбелязва, че първоначално правителствата са започнали да облекчават ограниченията за пътуване, но са обърнали тенденцията след появата на нови вирусни щамове

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често комбинирани с карантина. Органът на ООН отбелязва още, че има тенденция към „по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска" спрямо ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане.  

Ограниченията за пътуване са широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, докато работим за рестартиране на туризма, трябва да признаем, че ограниченията са само една част от решението", заяви в изявление ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили. 

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона загубени приходи през миналата година, повече от 11 пъти загубата, регистрирана по време на световната финансова криза през 2009 г.