Авиокомпании срещу карантината

Авиокомпании срещу карантината Снимка: pixabay

Ръководството на British Airways (Британските авиолинии), един от най-големите превозвачи в Европа, е недоволно от решението на властите в Обединеното кралство за въвеждането на двуседмична карантина за чуждестранни туристи.

Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG, британска авиокомпания, която владее British Airways, обмисля да оспори тези искове в съда. Според него британските власти не са се консултирали с представители на индустрията и новите изисквания няма да позволят на компанията да възобнови въздушния транспорт в планирания обем през юли.

Като част от борбата срещу разпространението на коронавирус от 8 юни всички граждани, пристигнали във Великобритания, трябва да прекарат две седмици в самоизолация и да предоставят на властите подробна информация за своите планове.

Страните на ЕС имат различни правила в това отношение. На дебат, организиран от Euronews, португалският държавен секретар по туризма Рита Маркес заяви:

В Португалия няма карантина. Ако дойдете в страната ни, не е необходимо да прекарвате две седмици в самоизолация. Страните, от които пътуващите идват при нас, трябва да контролират здравето им. Ако въведем такова изискване, няма да имаме необходимост карантина."

Изпълнителният директор на ирландския нискотарифен превозвач Ryanair нарече решението на британското правителство безполезно и неефективно и отбеляза, че може да подкопае усилията за възстановяване на туристическата индустрия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: