Превозвачите издигнаха конкретни искания за промени в тол системата

Превозвачите  издигнаха конкретни искания за промени в тол системата Снимка: МРРБ

Експертна група ще обсъжда промените в тол системата

Експертна група с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на транспортния бранш започва работа утре, за да обсъди всички предложения от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачи. Днес те поставиха конкретни предложения и искания на работна среща с вицепремиера Гроздан Караджов.

Караджов насрочи първото заседание на работната група за утре, 20 май. В нея са включени шестима представители на превозвачите и експерти от МРРБ.

Браншът иска обхватът на таксуване на тежкотоварните превозни средства да се разшири само с тези второкласни пътища, които са част от международните коридори. Сред другите предложения са създаването на възможност за отстъпки от таксите за пробег от над 3000 километра месечно за едно превозно средство и плавно увеличаване на тарифите в следващите години.

Ускоряване на връзката между тол системата и тази на Агенция „Митници“, така че превозвачите да не чакат повече от необходимото за проверка време на границата, бе друго от направените предложения. Сред тях бяха още прецизиране на механизма за налагане на компенсаторни такси, намаляване на разликата в тарифите за различните екологични категории на превозните средства, забрана за движение на транзитния трафик извън магистралите и първокласните пътища, по-стриктен контрол за претоварване на превозните средства и други.

Постигнато бе съгласие да бъде направен сравнителен анализ на приходите от тол системата за периода януари – април 2022 г. спрямо същия период на предходните години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: