В Полша видяха нова заплаха от страна на украинците

В Полша видяха нова заплаха от страна на украинците Снимка: wikimedia.org

Myśl Polska: полските автопревозвачи се опитват да блокират конкурентите си от Украйна

Полските превозвачи протестират срещу достъпа на украински конкуренти до страната, което означава, според тях, нелоялна конкуренция, пише политическият наблюдател за Myśl Polska Пшемислав Пяста в статията си "Украинско-полската транспортна война".

Шофьорите блокират контролно-пропускателните пунктове в Корчова, Гребенка и Дорохуска, изисквайки възстановяване на порядките, които са били в сила до началото на специалната военна операция. Преди това камионите са могли да влизат в Полша само със специално разрешение, но след 24 февруари 2022 г. това изискване е отменено.

Компаниите от източната граница не могат да превозват стоки между страните от Европейския съюз, но полските превозвачи твърдят, че никой не контролира това. Повечето от тези камиони пристигат празни, те събират товари от Полша и ги транспортират до цяла Европа. Това провокира разорението на местните превозвачи.

Поляците изразяват недоволство от "месианската източна политика" на управляващата партия "Право и справедливост", която, по думите им, отдава в името на Украйна "и последната си риза за наша сметка".

Украинската страна реагира остро на протеста на превозвачите. Посланикът на Украйна в Полша Василий Зварич обвини полските превозвачи, блокиращи границата, за да защитят своята индустрия, в "нанасяне на удар в гърба на Украйна".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: