Храните у нас - най-скъпи за последните 5 години

Храните у нас - най-скъпи за последните 5 години



Цените на повечето продукти са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава Нова телевизия. Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от продуктите са рекордни за последните 5 години. При плодовете и зеленчуците най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите. 

На борсата най-сериозен към началото на март е ръстът при олиото, колбасите, каймата, ориза и пилешкото. „В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Справката в бюлетина на ДКСБТ показва, че ако през 2019 г. литър олио е струвал 1,90 лв., то днес можем да го купим за 2,60 лв., което е най-високата цена, която продуктът е достигал от 2014 г. насам. Рекордно висока е и цената на кашкавала, който преди пандемията е струвал 10,07 лв., а днес го купуваме за 11,19 лв. Рекорди поставят и цените на свинското, каймата, сиренето, ориза, брашното. Като цяло, по данни на държавната комисия, стойността на потребителската кошница за единица продукт на база цените на 27 хранителни стоки през 2021 г. е 54 - само с една единица повече от миналата 2020 г., но най-висока от 2014 г. насам.  

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8%, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той. 

Точно година след старта на пандемията и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре е заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка. Оказва се, че в София и големите градове, като Пловдив и Варна, пазаруването е най-евтино. Проверка показва, че цените в Русе не са се променили, но потреблението се е свило сериозно. В Благоевград също клиентите усещат най-силно по джоба си новите цени. Високи цени се срещат в Ловеч и Тетевен.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: