През март ще бъдат ваксинирани над 2 млн. животни срещу син език

През март ще бъдат ваксинирани над 2 млн. животни срещу син език Снимка: pixabay

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) издаде предписание да бъдат ваксинирани едрите преживни животни на територията на страната

Синият език (катарална треска по овцете, Вluetongue – BT) е остро вирусно заболяване по преживните животни, което се пренася чрез насекоми от рода Сulicoides. Към заболяването са възприемчиви широк спектър от домашни и диви преживни животни – овце, кози, говеда, биволи, сърни, елени и т.н. 

През януари 2021 г. за огнища на син език е докладвано от Италия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия. България е докладвала за два случая на син език при диви преживни животни в област Благоевград – един елен лопатар и един муфлон.

От ЦОРХВ подчертават, че наличието на популации от диви животни, които не са обхванати от имунопрофилактичните мерки, създава предпоставки за поддържане на вирусната циркулация в определени екологични ниши, които служат като постоянен източник на инфекцията

Във връзка с необходимостта от извършване на поголовна ежегодна ваксинация за заболяването експертите са определили като най-подходящ период за извършването на ваксинацията през 2021 г. началото на месец март за Южна България и втората половина на март за Северна България. Предвижда се профилактично да бъдат ваксинирани близо 2 млн. и 200 хил. животни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: