Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за съвместен проект

Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за съвместен проект

Най-дългият и най-дълбокият подводен електропровод ще бъде положен по дъното на Средиземно море


Кипър, Гърция и Израел подписаха предварително споразумение за изграждане на най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод, който ще бъде положен по дъното на Средиземно море, съобщи Reuters. Проектът „ЕвроАзиатски Интерконектор” ще свърже електропреносните мрежи на трите страни. 

Общата стойност на проекта е 900 милиона долара. Предвижда се той да осигури резервен източник на енергия в случай на бедствие. Кабелът ще бъде с капацитет 1000-2000 MW и се очаква да бъде завършен до 2024 г., поясняват от израелското енергийно министерство. Кабелът ще е с дължина 1500 километра и ще бъде положен на дълбочина максимум 2700 метра, което го прави най-дългия електропровод, положен на най-голямата дълбочина.  

Проектът е наричан „2000-мегаватова магистрала". Първата фаза се очаква да стартира през 2025 г. Кабелът ще покрива три участъка в Средиземно море: 310 километра между Израел и Кипър, 900 километра между Кипър и Крит и 310 километра между Крит и континенталната част на Гърция. Гръцката електропреносна компания IPTO вече започна строителството на участъка от Крит до континенталната част, като се предвижда да приключи до 2023 г. Бъдещият електропровод ще сложи край и на енергийната изолация на Кипър, който е единствената държава-членка, несвързана в енергийната мрежа на Евросъюза.

Трансконтиненталната електрическа връзка е призната за „проект от общ интерес” за ЕС. Тя отговаря на изискванията на новата „Зелена сделка” на Европейската комисия и през април ще кандидатства в новия кръг за европейско финансиране


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: