Средиземно море застрашително се прегрява

Средиземно море застрашително се прегрява Снимка: https://pixabay.com/

Средиземно море прегрява, за първи път учените регистрират такъв рекорд: през ноември температурата на водата достигна 23°C, което е увеличение с 5°C в сравнение със сезонните норми

 Тази гореща вълна застрашава цялата екосистема. Докато водолазите са на дълбочина 15 метра, термометърът показва 21°C, което би било нормално на повърхността.

"Тези събития са по-силни, по-сериозни и по-продължителни. Някои видове ще мигрират, други ще изчезнат в този регион", казва океанологът Карина фон Шукман.

От лятото Средиземноморският басейн страда от високи температури, но френското крайбрежие е най-силно засегнато. Рекордът на горещата вълна от 2003 г. е задминат и морето е толкова топло, че някои морски растения умират. Учените са загрижени, че тези явления се увеличават. Повишаващите се глобални средни температури, горещите вълни и повишаващите се температури на морето се наблюдават с нарастваща интензивност и честота.

Това, което е особено поразително за тази 2022 г., е, че месеци с много силна аномалия изглежда следват един след друг", обяснява метеорологът Франсоа Жобар.

Глобалното затопляне и изменението на климата стават все по-интензивни всяка година. Морските горещи вълни се генерират от по-топлото време, точно както на сушата, и с изменението на климата те стават по-чести и продължават по-дълго.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: