Умен град с роботи и изкуствен интелект се строи в Япония

Умен град с роботи и изкуствен интелект се строи в Япония Снимка: Toyota

Toyota Motor Corporation официално започна изграждането на своя умен град Woven City в подножието на планината Фуджи

Градът трябва да се превърне в своеобразен полигон за нови технологии, по-специално роботиката и изкуствения интелект, съобщи Japan Times.

Поемаме предизвикателството да създадем бъдеще, където хора от различни среди да живеят щастливо“, каза президентът на компанията Акио Тойода по време на церемонията за началото на строителството.

Новото селище ще бъде построено на територията на бивш завод на Toyota с площ от около 70 хектара в Сусоно, префектура Шизуока. Първоначално в него ще живеят 360 жители, включително служители на компанията. Като цяло, авторите на проекта очакват в града да живеят поне 2 хиляди души.

Компанията описва града като "жива лаборатория", където в реални условия ще може да се тестват безпилотни превозни средства, умни домове, роботи и изкуствен интелект.

Woven City ще се захранва от слънчеви панели и горивни клетки на водород и кислород. Домовете ще бъдат построени предимно от дърво, за да се минимизират въглеродните емисии, а изкуствен интелект ще наблюдава и контролира здравето на жителите.

С планирането на града ще се занимава известният датски архитект и новатор Бярке Ингелс, който наред с други, участва в проектирането на Световния търговски център 2 в Ню Йорк и централата на Google в Калифорния.

Строителните работи трябва да започнат през март. От Toyota още не съобщават кога ще бъде завършен градът.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: