При поставяне на ваксина не се дължи такса за манипулацията

При поставяне на ваксина не се дължи такса за манипулацията Снимка: бгнес

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира казуса

Общопрактикуващите лекари могат да получават такса, но по условията и реда на Националния рамков договор. Поставянето на ваксините обаче е извън този обхват, подчерта пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 
Такса манипулация категорично не могат да вземат“, посочи тя. 

Начева съветва пациентите при случаи на неправомерно искане на допълнителна такса да се обръщат към териториалната структура на НЗОК или към изпълнителна агенция „Медицински надзор“. 

Мястото на поставяне на втората доза може да бъде различно от първото, но след предварително обаждане, за да бъде разчетено съответното количество ваксина, поясни Жени Начева. 

„Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират“, коментира тя. 

Директорите на РЗИ-тата създават необходимата организация, така че да има възможност да бъдат обхванати както лицата, включени в съответните фази за ваксинация, така и тези извън тях, когато има налични количества, уточни Жени Начева. Тя наблегна върху баланса между личните лекари и ваксинационните пунктове, като добави, че все повече ще се увеличава делът на ваксините за общопрактикуващите лекари.