Меркел не изключва привилегии в бъдеще за ваксинираните срещу COVID-19

Меркел не изключва привилегии в бъдеще за ваксинираните срещу COVID-19 Снимка: pixabay

В същото време германският канцлер се противопостави на предоставянето на такива преференции сега

Германският канцлер Ангела Меркел се противопоставя на даването на каквито и да е преференции на гражданите, ваксинирани срещу коронавирус, но не изключи това в бъдеще.

Тя заяви това в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, откъси от което бяха публикувани в сряда на уебсайта на вестника.

Според нея някъде в бъдеще „ще е необходимо да се помисли дали е възможно в някои области да се даде достъп [до стоки и услуги] само на ваксинираните". Тя добави, че ще може да се говори за това само когато, от една страна, мнозина ще си направят ваксина, а други ще се противопоставят.

Но все още не сме стигнали до този етап", каза тя. Сега, според канцлера, всичко това е без значение, тъй като по-голямата част от хората са без ваксина.

Меркел назова още едни условие - трябва да бъде научно доказано, че ваксинираните не предават коронавируса на други граждани.

Доскоро ваксинацията в Германия се извършваше с помощта на два препарата: BioNTech - Pfizer и Moderna. Приоритет се дава на граждани над 80 години и работници в домове за възрастни хора.

Ваксината AstraZeneca получи одобрение от ЕС по-късно, но в съответствие с решението на германския регулатор тя не е предназначена за граждани над 65 години, тъй като се твърди, че не предизвиква желания имунен отговор в тази възрастова група.


В Германия 3,5 милиона души са получили поне една част от ваксината - около 4,2% от цялото население.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: