Ще отменят ли САЩ санкциите срещу "Северен поток 2"

Ще отменят ли САЩ санкциите срещу "Северен поток 2"

Германската страна ще трябва да представи предложения, които да премахнат опасенията на Вашингтон относно проекта

САЩ за първи път дадоха повод да се заговори, че са готови да започнат диалог за отмяна на санкциите за газопровода "Северен поток 2". Това съобщава ТАСС, като се позовава на информация от германския вестник Handelsblatt.  

"Германската страна трябва да представи пакетно решение на масата за преговори", казва източникът от американската администрация. "В противен случай няма да можем да разрешим проблема по темата "Северен поток 2", допълва той. 

САЩ настояват въпросът за реализацията на проекта да бъде обвързан с механизъм, който ще позволи да не се допуска функционирането на тръбопровода в случай на намаляване на транзитните доставки през Украйна, пояснява Handelsblatt.  "Тоест, (в съответствие с искането на САЩ) доставките на газ през "Северен поток 2" може да бъдат прекъснати, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна като намали обема на преноса", пише вестникът. 

Освен това САЩ искат като цяло да предоговорят споразумението, което регулира транзита на руско синьо гориво през тръбопроводната система на Украйна, както и да се увеличи капацитетът на съоръженията за съхранение на газ, така че при необходимост Украйна да може да бъде снабдена от тях. 

САЩ настояват още Германия да помогне на Украйна да разшири инфраструктурата за възможен транспорт на водород, за да превърне Киев във важен играч на енергийния пазар в бъдеще и така да намали зависимостта на Европа от Русия, отбелязва германското издание. Събеседникът на вестника заявява, че "президентът Байдън ще отмени санкциите само ако се дадат гаранции, че Русия няма да може да използва енергийната зависимост като оръжие срещу Украйна и други съседни държави". 

Германският канцлер Ангела Меркел е обсъждала "Северен поток 2" по телефона с новия президент на САЩ Джо Байдън, въпреки че тази точка не е спомената в официалното изявление на правителството след разговора. Но правителството на Меркел не бърза да представя каквито и да било предложения на американците, въпреки че приветства готовността на САЩ да правят компромиси. В Берлин обаче се смята, че "има малко място за истински отстъпки". "В крайна сметка вече е направено много, за да се разсеят съмненията на американците", отбелязват източниците на вестника от правителството. 

Не само Берлин, но и самият Вашингтон се интересуват от уреждане на различията по отношение на "Северен поток 2". Въпросът за изпълнението на проекта сега стои на пътя на установяването на диалог между САЩ и ЕС, подкопан от Доналд Тръмп. Новата администрация на Байдън се опасява, че  други държави ще "копират стратегията на санкции" и ще наложат ограничения на американските фирми, каквито предложения бяха направени по-рано от немско-френската работна група.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: