Северният обходен път на Бургас ще заработи частично през лятото

Северният обходен път на Бургас ще заработи частично през лятото Снимка: МС

Работи се изключително активно по строителството на северния обход на Бургас, за да има транзитен път от магистрала „Тракия“ за Слънчев бряг и още през лятото да се пусне едното платно за движение

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети на място строежа на трасето, съобщиха от Министерски съвет.

Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целият транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма.

Северният обходен път на Бургас е с дължина 4,7 км и ще изнесе транзитния трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“ извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България, като се избягва влизането в Бургас. Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Пътят ще започва при 230-и км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро, и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: