ЕС отпуска безвъзмездно 63 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй“

ЕС отпуска безвъзмездно 63 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй“

Средствата ще се използват за финансиране на дейностите по извеждане от експлоатация на четирите спрени малки блока на АЕЦ

Допълнителни 63 милиона евро безвъзмездно финансиране е отпуснал Европейският съюз за дейностите по извеждане от експлоатация на четирите спрени малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза за „Хоризонт“ Сергей Цочев, член на управителния съвет на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“. 

От спирането на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“ за дейностите по извеждането им от експлоатация са похарчени 433 милиона евро по линия на Международния фонд „Козлодуй“ и 290 милиона евро българско съфинансиране, казва още Сергей Цочев: 

За да се постигнат целите за извеждане от експлоатация до 2030 г., е направена оценка, че са необходими 1,35 млрд. евро. Тази оценка се прави на всеки 5 години. През тази година предстои нова. От последната преоценка беше установено, че има недостиг от 91 милиона евро, който до голяма степен е компенсиран в края на януари - 25 януари тази година беше приет регламент на Съвета на ЕС, с който на България бяха отпуснати допълнително 63 милиона евро до 2027 г.“ 

До края на миналата година в двата фонда за извеждане от експлоатация и за управление на радиоактивните отпадъци са събрани 1,855 млрд. лева, като в тях влизат и парите, които ще са необходими и за 5. и 6. блок на АЕЦ „Козлодуй“, когато дойде моментът за тяхното затваряне. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: