Денков от АЕЦ „Козлодуй“: Очаквам плавен преход към неруско гориво

Денков от АЕЦ „Козлодуй“: Очаквам плавен преход към неруско гориво Снимка: МС

Енергийната система е в добро състояние, има мощности и възможности за балансиране, когато е необходимо

Това уверение даде премиерът Николай Денков след посещението си в АЕЦ Козлодуй с министъра на енергетиката Румен Радев.  

„Проверихме какво е останало като дейности от извеждането на реактори от 1-ви до 4-ти. Обсъдихме каква е готовността за смяна на горивото за реактори 5-и и 6-и и проследихме как върви подготовката по изграждането на 7-и 8-и блок. Знаете, че това е дългосрочна задача, но планирането вече върви на много висока скорост“, обясни министър-председателят.

Очаква се неруското гориво да пристигне на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ по график.

„От цялата информация, която беше предоставена, не очаквам проблеми в прехода към неруско гориво“, заяви   Денков.

От инженерно-техническа гледна точка процедурите по изграждането на 7-и и 8-и блок се движат по първоначалния график, увери министър Радев. Той допълни, че успоредно с тях вървят и разговори за изграждането на необходимата пътна инфраструктура, която включва и алтернативно жп трасе.

„При такива дългосрочни проекти трябва успоредно да вървят различни линии. Всяка една от тях трябва да бъде планирана без пропуски“, подчерта министър-председателят. Затова една от целите на днешното посещение в Козлодуй беше да обсъдим какви специалисти са необходими и откъде да бъдат осигурени.

„Тази задача е много важна за развитието на Козлодуй и на съседните населени места, защото е очевидно, че атомната централа, както и досега, и в бъдеще, ще бъде структуроопределяща за целия регион“, заяви Денков.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: