Пред разоряване: ЕС търси решения за спасяване на ресторантьорите

Пред разоряване: ЕС търси решения за спасяване на ресторантьорите

Макар и с известни ограничения заведенията в Италия, Испания и Румъния посрещат клиенти

Фирмите в сферата на общественото хранене понасят непосилни загуби по време на пандемията. Правителствата на европейските държави обмислят как на фона на нестихващата епидемия да направят безопасна за здравето работата на кафенетата, ресторантите и баровете. 

Към настоящия момент повечето от заведенията в Европейския съюз остават затворени. 
Но има и изключения - в Италия, Румъния и Испания ресторантите приемат клиенти. С известни ограничения в една или друга степен. 

Представителите на ресторантьорския бизнес са отчаяни. Те нямат представа как ще успеят да задържат главите си над водата. 

„Буквално всички собственици на кафенета, барове и ресторанти в Брюксел са на ръба на разорението. Те вече не могат да плащат каквито и да е такси, а те си продължават - не са отменени. Помощта, която ни беше предоставена, лично в моя случай, не покрива дори наема за един месец", споделя Юбер Бланке от Брюксел пред euronews.

През изминалото лято собствениците на ресторанти бяха задължени да изразходват средства за преустройство на вътрешните помещения, като поставят прегради между масите. Парите бяха хвърлени на вятъра, коментират бизнесмените, тъй като са работили съвсем за кратко.  

С настъпването на есента броят на заразените с коронавирус рязко се увеличи и заведенията за обществено хранене бяха отново затворени.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: