Какво означава "ваксинна бедност"?

Какво означава "ваксинна бедност"?

В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност, предвижда експерт

Разглеждането на процеса на ваксиниране като ключ към пазара на труда може да се превърне в риск за обществото. Това заяви за БНР доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българската академия на науките. Той предупреди, че хора, които до онзи ден не са били в бедност, сега може да изпаднат.  

„Може да се окаже, че влизаме в режим на ваксинна бедност – че има хора, които не могат да започнат работа, защото не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, а не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, защото не могат да си купят ваксини, а не могат да си купят ваксини, защото не са започнали работа. Ще влезем в модел тип "Параграф 22“, коментира Пампоров пред БНР. 

От гледна точка на цивилизацията би трябвало да искаме да се ваксинираме. Ваксинирането е цивилизационен избор. Неваксинирането е егоистичен личностен подход, смята Пампоров. „Не разбирам защо се насажда параноя в стил – ужас, какво ще стане“, посочи Алексей Пампоров относно опасенията от създаване на нови разделителни и ограничителни линии между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за свободата на придвижване и пътуване. 

Той даде пример с африкански и азиатски държави и изискванията им за задължителни ваксинации за някои инфекциозни болести. „Там, където има повишен риск от предаване на заразни болести, от епидемии, обикновено се подхожда по такъв начин с ваксините“. 
Ако България обаче закъснява с имунизациите срещу коронавируса, ние рискуваме населението да бъде изолирано от останалата част на Европа, не защото не искаме да се ваксинираме, подчерта доц. Пампоров. 

Междувременно, министър-председателите на Израел и Гърция сключиха в понеделник междуправителствено споразумение, на базата на което ваксинираните граждани на двете държави ще могат да пътуват свободно, когато границите бъдат отворени. Премиерите на двете страни Бенямин Нетаняху и Кириакос Мицотакис обявиха решението по време на съвместно изявление в Йрусалим в понеделник. Двете страни вече са въвели т.нар. зелени паспорти за вътрешна употреба и ще започнат автоматично да признава сертификатите, издадени от другата. 

Страни като Гърция вероятно от юни ще отворят туризма си и ще имат изискване за ваксини към туристите от Западна Европа, които ще могат да посещават страната. „В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност“, предвижда още професорът.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: