Какво означава "ваксинна бедност"?

Какво означава "ваксинна бедност"?

В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност, предвижда експерт

Разглеждането на процеса на ваксиниране като ключ към пазара на труда може да се превърне в риск за обществото. Това заяви за БНР доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българската академия на науките. Той предупреди, че хора, които до онзи ден не са били в бедност, сега може да изпаднат.  

„Може да се окаже, че влизаме в режим на ваксинна бедност – че има хора, които не могат да започнат работа, защото не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, а не могат да си позволят да бъдат ваксинирани, защото не могат да си купят ваксини, а не могат да си купят ваксини, защото не са започнали работа. Ще влезем в модел тип "Параграф 22“, коментира Пампоров пред БНР. 

От гледна точка на цивилизацията би трябвало да искаме да се ваксинираме. Ваксинирането е цивилизационен избор. Неваксинирането е егоистичен личностен подход, смята Пампоров. „Не разбирам защо се насажда параноя в стил – ужас, какво ще стане“, посочи Алексей Пампоров относно опасенията от създаване на нови разделителни и ограничителни линии между ваксинирани и неваксинирани, когато става дума за свободата на придвижване и пътуване. 

Той даде пример с африкански и азиатски държави и изискванията им за задължителни ваксинации за някои инфекциозни болести. „Там, където има повишен риск от предаване на заразни болести, от епидемии, обикновено се подхожда по такъв начин с ваксините“. 
Ако България обаче закъснява с имунизациите срещу коронавируса, ние рискуваме населението да бъде изолирано от останалата част на Европа, не защото не искаме да се ваксинираме, подчерта доц. Пампоров. 

Междувременно, министър-председателите на Израел и Гърция сключиха в понеделник междуправителствено споразумение, на базата на което ваксинираните граждани на двете държави ще могат да пътуват свободно, когато границите бъдат отворени. Премиерите на двете страни Бенямин Нетаняху и Кириакос Мицотакис обявиха решението по време на съвместно изявление в Йрусалим в понеделник. Двете страни вече са въвели т.нар. зелени паспорти за вътрешна употреба и ще започнат автоматично да признава сертификатите, издадени от другата. 

Страни като Гърция вероятно от юни ще отворят туризма си и ще имат изискване за ваксини към туристите от Западна Европа, които ще могат да посещават страната. „В България ще настане бой за ваксини поради тяхната недостатъчност“, предвижда още професорът.  
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: