Коронавирус в ЕС: започват проверки по пътищата

Коронавирус в ЕС: започват проверки по пътищата Снимка: pixabay

Сред страните членки на ЕС иберийското кралство е на второ място по брой заразени - почти три милиона. Що се отнася до броя на смъртните случаи от COVID-19, той надхвърля 60 хиляди. Смъртността в Испания от заразяване на милион души е една от най-високите в Европа.


В Швеция, където властите от самото начало на пандемията се придържат към различна стратегия за борба с разпространението на инфекцията, от следващата събота пътешествениците в страната ще трябва да представят резултатите от PCR тест и анализът трябва да бъде направен не повече от два дни преди датата на пристигане.

Официална Виена възнамерява да затегне изискванията за чуждестранни граждани, идващи в алпийската република.

Планинските писти тук, за разлика от Германия и Франция, са отворени и лифтовете работят. И затова толкова много хора използват вратичката, за да карат ски, въпреки че нежители на Австрия не се допускат.
Зигмунд Гайгер, заместник-ръководител на окръг Ландек (Тирол), заяви пред Euronews: „Нашето задължение е  да се грижим за здравето на гражданите, затова ще продължим да извършваме проверки на документи, за да предотвратим възможността за внасяне на зараза от други места."

Това се отнася главно за жителите на съседна Германия, където ски курортите са затворени от много седмици.

Както беше обявено, датското кралство възнамерява да предложи така наречения цифров корона-пропуск, вид мобилно приложение, което ще съдържа информация за резултатите от PCR тестовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: