Вземат се нови проби от Варненското езеро след отстраняване на аварията

Вземат се нови проби от Варненското езеро след отстраняване на аварията Снимка: pixabay

Продължава работата по отстраняване на аварията с тръбопровода във Варненското езеро, тръбата не е скъсана, а е прегъната и има пукнатина, която е ремонтирана.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес заедно със заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков огледа мястото на аварията с катер на Морска администрация, съобщиха от МОСВ.

Министър Димитров посочи, че пробите, взети от РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ на 25.01.2021 г. веднага след получаване на уведомление от община Варна за аварията, показват завишение на нормите за чистота на водите.

Той съобщи, че ще изиска да се вземат нови проби, за да се види състоянието след затваряне на тръбата.

В момента функционира нормално системата. Надявам се в следващите дни всичко да е в нормалните за този канал показатели. Доколкото разбрах, всичко е подменено. Трябва да се направи последна контролна проверка, да се види има ли течове или не и как функционира системата, да се види и в пречиствателната станция“, каза министър Димитров.

Засега няма да бъдат съставени актове от контролните институции, тъй като аварията е отстранена своевременно, съобщи министърът.

За мен притеснително беше, че разбрах твърде късно. Затова разпоредих проверка дали по веригата някой е укривал информация. Стана ясно, че когато са разбрали, че има незначителни отклонения в манометрите и дебита, са направили проверка, уведомили са кмета, огледали са на място с водолази, кметът е уведомил нас и ние веднага сме започнали измервания“, обясни министърът. Той призова когато се случи подобно нещо, институциите да уведомяват навреме МОСВ, за да предприеме действия.

На брифинг във Варна министър Димитров отново подчерта, че няма опасност от водна криза по Черноморието.

След падналите дъждове в язовир „Камчия“ вече има вода за повече от година и ограниченията за потреблението на Варна ще отпаднат. Язовир „Георги Трайков“ също се пълни и ще продължава да се използва за промишлено водоснабдяване, основно на заводите в района на Девня. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: