Повече от половината големи езера в света пресъхват

Повече от половината големи езера в света пресъхват Снимка: https://pixabay.com/

Ново изследване установи, че повече от половината от големите езера и водоеми в света са се свили като обем от 90-те години на миналия век

Fangfang Yao, хидролог от Университета на Вирджиния, който ръководи проучването, каза, че 56% от намаляването на естествените езера се дължи на глобалното затопляне и човешката консумация.

Като правило учените по климата вярват, че сухите региони на света ще станат по-сухи с изменението на климата, а влажните ще станат още по-влажни. Но проучването установи значителни загуби на вода дори във влажни райони.

„Това не трябва да се пренебрегва“, каза Яо.

Учените са оценили близо 2000 големи езера, използвайки сателитни измервания, комбинирани с климатични и хидроложки модели. Те установиха, че неустойчивото използване от човека, промените във валежите и оттока, утаяването и повишаването на температурите са довели до спадане на нивата на езерата в световен мащаб, като 53 процента от езерата показват спад от 1992 г. до 2020 г.


Проучването установи също, че поради неустойчива употреба от човека, езера като Аралско море в Централна Азия и Мъртво море в Близкия изток са пресъхнали, докато езерата в Афганистан, Египет и Монголия са пострадали от покачващите се температури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: