Изменението на климата: Емблематичното езеро Комо се топи с бързи темпове

Изменението на климата: Емблематичното езеро Комо се топи с бързи темпове Снимка: pixabay

Нивото на водата в езерото тази година е най-ниското регистрирано досега

Езерото Комо категорично е определяно като най-красивото в Италия и неслучайно столетия наред то пленява с удивителните си природни дадености плеяда от хора на изкуството, отсядали тук да почерпят вдъхновение и наслада. Вергилий, Леонардо да Винчи, Шели, Пучини, Стендал, Верди и Росини са само част от световноизвестните творци, останали подвластни на омаята на живописните му брегове.

Днес то продължава да бъде една от най-известните туристически дестинации на Италия и е изключително популярно сред гостите от чужбина, особено сред американците. Но изчезващите ледници, които го подхранват, поддържайки живота в него, сериозно заплашват бъдещето му и нанасят тежък удар върху местната икономика. 

Тази година водното равнище на Комо е най-ниското регистрирано някога, алармира местната общност. Изчерпването на водата намалява застрашително рибните популации, принуждавайки властите да създадат два развъдника в опит да попълнят запасите от някои видове в риск. Но това не е достатъчно. Според експерти нивото на рибата е с около 50% по-малко отпреди 10 години, а един от видовете, с които езерото е било известно, малката рибка алборела, вече се смята за напълно изчезнал.

Ледникът Фелария, който захранва езерото със своя отток, от края на 1800 г. досега е загубил две трети от общата си маса или средно се е свивал с повече от 6 метра на година. „Проблемът започва в планината, след това се пренася в езерото, после слиза в равнините", казва един от местните. И добавя, че при климатичните промени нищо не остава само на локално ниво, всичко е свързано в планетарен мащаб.

А Комо е само едно от многото езера в региона, изправени пред предизвикателствата, които ни носят климатичните промени в реално време, буквално пред очите ни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: