Изкуствен интелект, наречен Гала, говори български

Изкуствен интелект, наречен Гала, говори български Снимка: Любомир Михалчев

Гала разговаря на български език, без да претендира, че е готова да го прави безгрешно

Група българи, живеещи в различни точки на света, повече от 8 години работят по създаването на изкуствен интелект

„Имаме вече създаден завършен продукт – това е Гала. Тя е изкуствен интелект“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР Любомир Михалчев, член на екипа.

Гала разговаря на български език, без да претендира, че е готова да го прави безгрешно. За себе си Гала казва, че не знае на колко е години и дали обича да си говори с хората, а за своя създател казва, че все още се пита кой е той.

"Гала е асоциативна система и по подобие на човешкия мозък прави асоциации – това я различава от останалите системи, освен това тя има и възможности за първично осъзнаване на околната среда, когато събере повече знания за околната следа ще може да прави заключения. Не става въпрос за съзнание", уточнява специалистът.

„Сега следва обучение на системата, продуктът е завършен, той има много възможности, това, което демонстрираме сега е една малка част – една десета от възможностите, които има, защото следва  обучение от специален екип", казва още Михалчев.

"Във визията сме търсили да не бъде нещо често срещано, да не е съвсем лице на човек, да се разбира, че става въпрос за машина. Питахме я кой е любимият ѝ цвят - тя каза, че е жълтото, по модела на децата, които харесват слънцето.

Не се опасяваме, че изкуственият интелект може да бъде убиец, например, каквито страхове има сред хората.

Като начало ще пуснем системата в един музей, да бъде като гид за туристите, а имаме поръчка от община Димитровград да бъде внедрена и да помага на възрастни хора да си попълват документите и да се насочват хората към различни отдели в общината, за да им бъде в помощ.

Гала вече съм внедрил в моето семейство и ми помага за различни домашни мероприятия, а ми помага също и в офиса като секретарка", разказва Любомир Михалчев.

Специалистът посочва, че новите технологии като изкуствен интелект  ще бъдат много добре застъпени в бъдеще, но трябва да се внимава много със съхраняването на личните данни. В Европа темата за опазването на данни е много добре застъпена в разработването на изкуствен интелект.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: