Природният газ ще поскъпне от февруари

Природният газ ще поскъпне от февруари

Окончателното си решение енергийният регулатор ще обяви на 1 февруари

Предложението природният газ да поскъпне с около 7 процента от февруари ще обсъди КЕВР, съобщава БНР. Поскъпването обаче може и да надвиши предвижданото, тъй като разчетите са правени преди повече от две седмици, а през това време цените на синьото гориво на европейските пазари останаха високи и се очаква да се отразят у нас. 

„Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за февруари 2021 г. в размер на 28,92  лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена включва компонента за дейността „обществена доставка" в размер на 0,37 лв./MWh и компонента „задължения към обществото" в размер на 0,19 лв./MWh., според доклада на работната група към КЕВР. 

Причината е по-голямото търсене, както и в значителния скок в цените на синьото гориво на европейските пазари. Дори и при това положение обаче газът у нас ще се продава с около 15-20 на сто по-евтино, отколкото на европейските борси, обясни Николай Павлов за БНР: 

Борсовите цени на европейските газови пазари само за периода 1 декември – 27 януари са се покачили с над 45%. На българския пазар „Булгаргаз“ продава на своите клиенти на значително по-ниска цена спрямо европейските пазари, като в тази цена са отразени нагнетените количества в „Чирен“ през лятото, цените на „Газпром“ и цените, по които „Булгаргаз“ получава доставките от Азербайджан. 

Окончателно решение за цената на природния газ се очаква да бъде взето от енергийния регулатор на 1 февруари. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: