Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Седем служители на германска фирма, обслужваща инвалиди и възрастни хора, бяха уволнени от шефа им, тъй като са отказали да се ваксинират срещу коронавируса, пише Bild. В Германия ваксинациите се извършват на доброволни начала и за първи път работници са уволнени поради отказ да се ваксинират, пише изданието.

Десетки ресторанти и кафенета бяха отворени от собствениците им, въпреки строгите ограничения, въведени във връзка със заплахата от разпространението на коронавируса в Чешката република.

От утре в Гърция се увеличава разрешеният брой пътници в автомобилите, които се движат в страната. Заедно с водача в леките автомобили могат да се возят още двама пътника, като всички са задължени да са с маски, съобщават от министерството на транспорта. Повече пътници - само ако са малолетни деца с родителите. В превозните средства тип „ван“ могат да пътуват трима души и шофьорът. В такситата вече е позволено да се качват по двама пътника.

Задължителната карантина за чужденци в Полша е отменена. Човек с отрицателен тест за COVID-19 се освобождава  от карантина.

В събота в Нидерландия влезе в сила комендантски час, първият след Втората световна война. Забраната за излизане на улицата важи за времето от 21:00 до 05:30 часа. Работещите граждани ще се нуждаят от специални разрешителни. В същото време службите за доставка на хранителни стоки например ще могат да работят. Разрешено е и разхождането кучета.

У нас

При направени 4 479 теста новите случаи на коронавирусна инфекция у нас са 266, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Процентът на положителните проби остава нисък - близо 6% от всички изследвани.

Полицейски служители от Поморие прекъснаха масово парти в комплекс „Старите къщи“ в село Медово. Снимки показват как в ресторанта на комплекса, без да спазват никакви противоепидемични мерки, празнуват голяма група хора. Явно са били предупредени за идването на полицейските служители, защото са започнали да се разпръскват, съобщи БНР.