Световните медии коментират наводнението в Южна Украйна

Световните медии коментират наводнението в Южна Украйна Снимка: aljazeera.com

Най-вероятната причина за разрушаването на язовира на Каховската ВЕЦ на Днепър е експлозия, произведена отвътре с мощен заряд, пише The New York Times (NYT)

Украйна обяви още през октомври, че руските войски, контролиращи централата, са я минирали. Във вторник президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че взривява бомба за масово унищожаване на околната среда“. Той отхвърли обвиненията на Москва, че Украйна е предизвикала взрива, за да лиши Крим от вода, наричайки такава възможност „физически нереалистична“, с което са съгласни и специалистите, интервюирани от NYT, а ВВС предупреждава за петролни разливи и противопехотни мини, отнесени от водата. 

Военният експерт Павел Лузин обясни пред Financial Times, че язовирът е насипен, т.е., разположен върху твърда почва, така че може да бъде разрушен от експлозия отвътре, докато от артилерийски обстрел няма да пострада много. Саморазрушаване също е изключително малко вероятно, казва пред изданието проф. Грегъри Бичър, специалист по причините за повреди на язовирни стени. Според него, при преливане бентът обикновено се срутва там, където опира в брега, докато в този случай пробивът е в средата, до водноелектрическата централа и в непосредствена близост до брега, окупиран от руски войски. 

Международната агенция за атомна енергя (МААЕ) промени мнението си за отсъствие на непосредствена опасност. В интервю за Sky News директорът на МААЕ Рафаел Гроси каза, че източването на язовира може да остави без вода за охлаждане шестте ядрени реаактора в АЕЦ Запорожие и ако някои елементи се стопят, може да се стигне до „трагични екологични последствия”.

Image bank of the war in Ukraine
Снимка - war.ukraine.ua

Част от наводнената територия се контролира от Украйна, част от Русия. Два дни след бедствието около 1 700 души са евакуирани, а трима  са обявени за изчезнали. Само в Херсон са наводнени 1802 къщи. Доброволци и спасители съобщават, че руската армия продължава да обстрелва жилищни райони, създавайки допълнителни рискове за спасителните екипи и хората в зоната на наводнението. Според регионалната администрация на Херсон, Русия е извършила и хакерска атака срещу горещата линия за помощ. Войници от Националната гвардия на Украйна и доброволци евакуират с лодки жителите, а военни доставят питейна вода с дронове, пише ВВС

На територията, контролирана от Русия, доброволци са създали чатове, чрез които събират застрашени адреси. Дейността им обаче е ограничена, тъй като Министерството на извънредните ситуации, което не реагира на заявките за спасяване, е разпоредило на руските военни да не допускат доброволци в зоната на бедствието, в т.ч. доставчици на хуманитарна помощ. Един доброволец е задържан от прокуратурата, съобщава theins.ru

В днещно интервю за издателство Springer Володимир Зеленски казва, че на окупираня бряг на Днепъл жертвите на наводнението са много.  „От покривите на наводнените къщи хората виждат телата на удавените край отсрещния бряг. Извеждането на хора от окупираната част на Херсонска област е много трудно“, каза украинският президент.

Позовавайки се на окупационната администрация на Херсонска област,  телевизионният канал "Русия 24" вчера съобщи, че се евакуират децата, докато възрастните не искали да напускат. Според съобщението, няма молби за помощ от жителите, а хората „спокойно чакат” водата да спадне. Днес обаче "Интерфакс" съобщи за петима загинали в Херсонска област, а окупационната администрация на Олешек съобщава за още "най-малко" трима удавени.

В контролирания от Украйна Херсон доброволци спасяват не само хора, но и животни, с помощта на пристигналите от Одеса ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни. Служители на частна зоологическата градина в Нова Каховка съобщават, че са успели да спасят само част от животните в наводнения зоопарк. „Русия иска да ни издави, но наказва сама себе си”, казва местна жителка пред в. Нaaretz. В контролираните от Украйна наводнени райони са пристигнали журналисти и фоторепортери от световни медии, вкл. The Guardian, Al Jazeera. CNN, Radio Free Europe и много други.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: