И Мездра забрани 5G мрежите

И Мездра забрани 5G мрежите

Северозападният град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум

Мездра забрани разполагането, ползването, поддържането и развитието на 5G мрежа и на съоръженията към нея на територията си. Така северозападният град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията, съобщава БНР. 

Решението е гласувано по предложение на Радослав Маринов, общински съветник от местната коалиция на партия „Атака“ и движение за радикална промяна „Българска пролет“. Предложението е било подкрепено с гражданска подписка, в която е посочено, че развитието на мобилните мрежи от новото 4G и 5G поколение може да превърне човек в антена-предавател, а така също, че използването на мобилни телефони е наситило многократно електромагнитния фон, което влияе на здравето на хора и животни, на атмосферните процеси и на замърсяването на околната среда. В подписката се препоръчва мобилните оператори да намалят цените на услугите и да подбират устройствата индивидуално за всеки клиент. 

Хората не знаят за какво точно става дума, притеснени са и с пълни основания. Няма как да разберем, че е напълно безвредна. Не е доказано това нещо. Затова решихме, събрахме подписите, внесохме ги“, аргументира се вносителят Радослав Маринов. Това, по думите му, е „един мораторуим, забрана за около една година, с ясното съзнание, че технологиите не могат да се спрат от една или две общини. Ако се окаже, че има вреди, тогава имаме основание да искаме на високо ниво забрана за 5G в България“. 

Според председателя на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова решението на местния парламент не поражда правни последици, защото режимът за изграждането на 5G не е в правомощията на общинската администрация и на общинския съвет. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: