Neom - Градът на бъдещето на Саудитска Арабия

Neom - Градът на бъдещето на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия изгражда футуристичен мегаполис, наречен Neom, съобщава pv-magazine.com. Градът ще се намира дълбоко в пустинята, граничеща с Червено море, в северозападната провинция Табук. Според престолонаследника Мохамед бин Салман, градът ще е 33 пъти по-голям от Ню Йорк. Той ще обхваща обща площ от 26 500 кв. км. 

Според принца, гигантският строеж се очаква да бъде завършен през 2025 г.  Градът на стойност 500 милиарда долара ще включва набор от интелигентни технологии и ще служи като „жива лаборатория и център за иновации“.  Предвижда се той да се захранва изцяло от възобновяема енергия. Градът няма да използва най-евтините източници, а тези с най-голям потенциал за съхранение. 

Според ново проучване от университета "Принц Мохамад бин Фахд" градът може да използва комбинация от топлинна, фотоволтаична, вятърна и акумулаторна енергия, като всички тези източници трябва да бъдат включени заедно с технология за изкуствен интелект. Според изследователят Алберто Борети, основно ще се разчита на увеличаване на дела на слънчевата топлинна енергетика, тъй като тя може да се съхранява по-лесно и осигурява повече потенциални възможности от вятърната или фотосоларната енергия.  

Ученият смята, че въпросите, свързани с интеграцията на различните възобновяеми източници, ще бъдат разрешени с употребата на изкуствен интелект. Цената, която Борети предвижда за електроенергията в "града на бъдещето" е $0,075 за киловатчас - според него, технологията на "концентрация на слънчева енергия" ще я позволи.  

"Neom City ще бъде огромно предизвикателство за по-нататъшното развитие на технологиите, свързани с  възобновяема енергия, и по-специално на концентрираната слънчева енергия", смята Борети. 

Проектът Neom City е част от усилията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман да изгради по-малко зависима от петрола икономика в страната.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: