Фирми изискват отрицателен PCR тест при започване на работа

Фирми изискват отрицателен PCR тест при започване на работа Снимка: yenisafak.com

Все още обаче това не може да се определи като тенденция

Ковид кризата започва да променя изискванията на работодатели за наемане на нови кадри. В някои сектори вече се появяват изисквания за отрицателен PCR или тест за антитела като условие за започване на работа, предаде БНТ.

Първите обяви с изисквания за отрицателен тест за COVID-19 се появиха в края на миналата година. Все още обаче това не може да се определи като тенденция.

Справка в един от известните сайтове за търсене на работа показва, че само във вчерашния ден (9 януари) са публикувани над 1300 обяви. В нито една от тях няма директно изискване за отрицателен тест за COVID-19, но от агенциите за подбор на персонал казват, че има такива случаи, засега по-скоро единични.

Практиката за изискване на тест при наемане на нови служители, макар и бавно, си проправя път у нас.

Това са по-скоро единични случаи, когато позициите са в частен дом - детегледачки, чистачки. При всички случаи всички работодатели обръщат много по-голямо внимание на здравословното състояние на своите служители.Така например родители са готови да платят PCR теста на детегледачката, която са избрали да влезе в дома им и да се грижи за децата им.

„Другата новост е, че във въпросниците влезе въпросът: „Преболедували ли сте вече COVID-19. Това далеч не е сред критериите за избор. Критериите остават същите, както преди по отношение на работата с деца и професионалните компетентности, които има кандидатът", обяснява Люба Златева - Атанасова, управител на агенция за подбор на детегледачки.

Юристите тълкуват изискванията за отрицателен тест за COVID като допустими, когато кандидатът за работа трябва да влезе в частен дом, където е трудно да се ходи постоянно с маска. Още повече, ако човек от семейството е в рискова група.

„Ако става дума за работници в някакъв цех, където могат да се спазват елементарни противоепидемични правила, по-скоро би се считало за дискриминация, защото тогава тези здравословни и безопасни условия на труд могат да се постигнат с други мерки - носене на маска, дистанция, дезинфекция", казва Мария Шаркова - адвокат по медицинско право.

Според адвокат Шаркова PCR тестът не може да бъде представян като допълнително изискване към медицинското свидетелство за започване на работа.

Ако работник, преболедувал COVID, бъде предпочетен пред друг само защото има антитела, би могло да се счете за дискриминация. Все още няма подадени такива сигнали, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: