Европарламентът готви строги изисквания за използването на изкуствен интелект

Европарламентът готви строги изисквания за използването на изкуствен интелект Снимка: https://pixabay.com/

Предложенията включват изискване създателите на чатботове да разкриват дали използват защитени с авторски права материали

Европейският парламент подготвя нови строги изисквания за използването на изкуствен интелект (ИИ). Освен всичко друго, депутатите искат да принудят създателите на чатботове да разкрият дали използват защитени с авторски права материали.

Според Financial Time, позовавайки се на източници, евродепутатите в Брюксел са близо до съгласие по редица предложения, които ще станат част от европейския закон за изкуствения интелект.

Сред мерките, които вероятно ще бъдат предложени от парламентаристите, е да се изисква от разработчиците на продукти като ChatGPT на OpenAI да разкрият дали материали с авторски права се използват за обучение на техните ИИ модели.

Тази мярка има за цел да позволи на създателите на съдържание да изискват плащане.

Евродепутатите също така искат отговорността за злоупотребата с ИИ програми да бъде за разработчиците като OpenAI, а не върху малкия бизнес, който го използва.

Едно от спорните предложения на евродепутатите е да се забрани използването на лицево разпознаване на обществени места при всякакви обстоятелства. Държавите-членки на ЕС, под натиска на местните си полицейски сили, се очаква да се противопоставят на пълната забрана на биометричните данни.

Споразумението между евродепутатите, които вече почти две години се борят за мерки за контрол на изкуствения интелект, е от решаващо значение за стартирането на по-широки преговори по закон за ИИ. Предложеният закон ще представлява някои от най-строгите правила за разработването на ИИ и ще бъде приет на фона на нарастващи опасения за възможна злоупотреба с технологията.

След като Парламентът постигне съгласие по позицията си, държавите-членки, Европейската комисия и евродепутатите ще работят заедно, за да финализират законопроекта. Планира се да бъде приет до края на 2024 г.

Евродепутатите се надяват да финализират позицията си следващата седмица, заяви Брандо Бенифей, един от водещите преговарящи в парламента, пред Financial Times.

Съгласно настоящите предложения на закона за изкуствения интелект чатботовете трябва да казват на потребителите, че не са хора. Бенифей каза, че евродепутатите искат повече прозрачност.

„Нуждаем се от списък с публикувани материали, които се използват за образование, защото [авторите] могат да използват други закони и методи, за да се опитат да получат плащане за това, което се използва без тяхното съгласие“, каза той.

Предложенията на Европейския парламент, които се очаква да бъдат ратифицирани следващия месец, биха могли също да включват забрана за използването на алгоритми за прогнозиране на престъпления или идентифициране на заподозрени и разпознаване на емоции с помощта на ИИ за откриване на човешки чувства и състояния на съзнанието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: