Иран забрани вноса на ваксини от САЩ и Великобритания

Иран забрани вноса на ваксини от САЩ и Великобритания

Хаменей е поискал незабавно да бъдат премахнати санкциите срещу неговата държава

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей забрани вноса на ваксини срещу Covid-19 от САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс. 
"Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах това на официалните представители, а сега го казвам и публично“, е заявил Хаменей в реч, предавана пряко по телевизията. 

"Ако американците можеха да произведат ваксина, нямаше да претърпят такова фиаско с коронавируса в собствената си страна. Те нямаше да регистрират по 4000 смъртни случая всеки ден. Същото се отнася и за Обединеното кралство", е добавил той. 

Върховният лидер  е посочил също, че Техеран "не настоява, нито бърза" Съединените щати да се присъединят към иранското ядрено споразумение от 2015 г., когато след повече от две години на преговори и заплахи за бомбардиране на съоръженията в страната, Иран и световните сили постигнаха споразумение, ограничаващо ядрената дейност на Техеран в замяна на освобождаването на държавата от икономическите санкции, които блокират износа на петрол.  

След като през 2018 г. президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от пакта и възстанови санкциите, Иран започна да нарушава ограниченията по сделката и в началото на 2020 г. обяви, че повече няма да спазва условията за количеството ядрен материал, който произвежда. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който след вота на 3 ноември беше избран за наследник на Тръмп, заяви, че ще върне САЩ към сделката, ако Иран приеме отново да спазва договорените условия, припомня Bloomberg. Хаменеи обаче поиска незабавно да бъдат премахнати санкциите срещу неговата държава, като добави, че страната му очаква обезщетение за вредите, "които ще бъдат проследени в следващи стъпки". 

Общият брой на регистрираните случаи на заболели от коронавирус в Иран е 1,27 млн. души, според JHU CSSE COVID-19 Data. Смъртните случаи са близо 56 000, а новозаразените в последните 24 часа са 6 360.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: