Китай блокира експертите, изучаващи произхода на коронавируса

Китай блокира експертите, изучаващи произхода на коронавируса Снимка: pixabay

СЗО се опитва да изпрати международен екип от експерти в Китай от юли

Във вторник, 5 януари, Китай блокира пристигането на група експерти от Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на COVID-19, заявявайки, че визите им все още не са одобрени. При това някои от изследователите вече са били на път, съобщи The Guardian, позовавайки се на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

   „Много съм разочарован от тази новина, тъй като двама членове на групата вече са започнали пътуването си, а други го отложиха в последния момент“, каза той.

Ръководителят на организацията заяви, че се е свързал с висши китайски служители, за да подчертае, че „тази мисия е приоритет за СЗО и международния екип".

Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации в здравеопазването, добави, че екипът е работил в тясно сътрудничество с китайски колеги при планирането на пътуването. Във вторник двама експерти са заминали за КНР и при пристигането си научили, че визите им не са одобрени. Известно е, че единият от членовете на групата вече е напуснал, докато другият е останал транзитно в трета държава.

Не искахме да качваме на смолети ненужно хората, ако нямаше гаранция, че пристигането им в Китай ще бъде успешно“, каза Райън. Експертите се надяваха, че това е „просто логистичен и бюрократичен въпрос, който може да бъде решен много бързо".

„Това е разочароващо и, както заяви главният изпълнителен директор, разстройва. Това разочарование беше много ясно изразено от Тедрос директно пред нашите колеги в Китай. Надяваме се да успеем да разрешим тези въпроси добросъвестно в близките часове и да възобновим разполагането на групата възможно най-скоро", каза Райън.

Междувременно ръководителят на Глобалния здравен център в Женева Илона Кикбуш отбелязва, че „ще бъде невероятно трудно да се намери източникът на вируса, тъй като е изминало твърде много време“.

От няколко месеца СЗО се опитва да изпрати международна група експерти от редица страни в КНР. По-специално организацията води преговори с китайски служители от юли.

Очакваше се експертите да пътуват първо до Ухан, където за първи път бе съобщено за огнище на коронавирус. СЗО отбеляза, че не става въпрос за намиране на виновната държава.

Учените планират да разберат дали вирусът е циркулирал и преди. Те искат да проучат медицински проби, събрани преди пандемията, и да проучат пазара в Ухан. Експертите също така очакват събиране на проби от прилепи и други животни, които могат да носят вируса. Работата на СЗО в Китай ще отнеме четири до пет седмици.

Гебрейесус отбеляза, че всички страни се интересуват от провеждането на подобно изследване. Защото само по този начин човечеството ще може да избегне ново огнище в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: