Имат ли бъдеще водните фючърси?

Имат ли бъдеще водните фючърси?

Според индекса, цената на водата в Калифорния се е удвоила през последната година

Водата е най-новата стока, с която инвеститорите могат да търгуват, съобщава Bloomberg. Фючърсите, които бяха обявени през септември, са обвързани с индекса Nasdaq Veles California Water, който следи седмичното изменение в цената на водата на петте най-големи пазара в Калифорния. Според индекса, цената на водата в щата се е удвоила през последната година. Преди да се появят фючърсите, купуването и продажбата на права, които позволяват на притежателя да изпомпва вода от почвата или резервоари, се случваше само на спот пазара. В сухи години, когато има нужда от повече вода за отглеждане на реколтата или за доставки на общините, това означаваше, че купувачите са изправени пред по-високи цени и много несигурност. 

Новите фючърси имат за цел да преустановят тези практики и да добавят прозрачност на пазара. Фермерите, които ще се нуждаят от допълнителна вода в сухото време, когато цените обикновено са по-високи, вече могат да заложат на фючърсни договори, за да компенсират по-високите цени, които може да се наложи да платят на водния пазар. 

"Недостигът на вода е глобален проблем, който продължава да се разраства по всички точки на света. Но по-специално за Калифорния причината за старта на търговията с договори върху водата се изразява във факта, че щатът е най-големият земеделски производител в САЩ, който през последните десетилетия беше засегнат от множество горски пожари и суша", каза Меган Дюрисин Олбъри, репортер с ресор "Селско стопанство" за Bloomberg. 

Според ООН, 2 милиарда души живеят в страни със сериозни проблеми с достъпа до вода. Във връзка с притесненията на организацията, Олбъри поясни, че те могат да бъдат сведени до тезата, че водата е публично благо и не трябва да се търгува под формата на стока поради риск от балонизиране, особено на фона на пандемия. 

Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е изчерпването на сладките води в голяма част от света, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането. В допълнение  глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно в дългосрочен план може да се очаква цената да се повиши. 

"Времето ще покаже дали фермерите и общините в Златния щат ще се възползват от водните инструменти за задоволяване на техните нужди. До този момент CME не е обявила пазарните участници, но е налице интерес както от земеделския бранш и доставчиците на комунални услуги, така и от хедж фондове" коментира още Меган Олбъри. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: