Уолстрийт е готов за потапяне, световните пазари демонстрират устойчивост и лек подем

Уолстрийт е готов за потапяне, световните пазари демонстрират устойчивост и лек подем Снимка: Pixabay

Икономическите данни от Европа предоставиха повече оптимизъм. Ежемесечно наводнение от доклади за индекси на европейските мениджъри по закупуване показа, че бизнес активността бавно се повишава.
Фючърсите на акциите в САЩ се изплъзнаха, а европейските пазари бяха по-слаби в четвъртък, тъй като инвеститорите останаха предпазливи, въпреки някои нови данни, които обрисуваха малко по-ярка картина за икономиката. Фючърсните пазари прогнозираха, че Уолстрийт ще се отвори по-ниско, след като S&P 500 нарасна с близо 2% предния ден. 

Основните европейски пазари леко паднаха след по-ниския ден на азиатските пазари.
Инвеститорите обмисляха последните данни за исканията за безработица от американския департамент по труда, които показаха, че скокът на съкращенията достигна над 38 милиона за девет седмици. Но икономическите данни от Европа предоставиха повече оптимизъм. Ежемесечно наводнение от доклади за индекси на европейските мениджъри по закупуване показа, че бизнес активността бавно се повишава:
Индексът за производство в еврозоната достигна 39,5 пункта, по-висок от очакваното и спрямо 33,4 миналия месец, докато индексът на услугите нарасна до 28,7, при 12,0 за последния месец. Числата за Великобритания също показаха подем: индексът на производството достигна 40,6, спрямо 32,6 миналия месец, а секторът на услугите достигна 27,8, спрямо 13,4. Докладите, базирани на проучвания на ръководители и публикувани от аналитичната фирма IHS Markit, все още показват бизнес активност далеч под нормалната, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в компанията.
„През май еврозоната отбеляза по-нататъшен срив на бизнес активността, но данните от проучванията поне донесоха успокояващи признаци, че спадът вероятно достигна дъното през април“, каза той.

В Азия месечните данни за търговията в Япония показват близо 22 процента спад в сравнение с преди година, подчертавайки слабостта на търсенето на стоките, които произвеждат заводите на страната. 

Затоплената реторика във Вашингтон срещу Китай повиши вероятността отношенията между двете най-големи икономики в света да се влошат още повече.

Инвеститорите също се притесняват от влошаване на напрежението между Китай и Австралия, страна, която зависи от китайското търсене за подхранване на големи части от икономиката му. На други пазари цените на американските облигации се увеличиха - знак за отрицателни пазарни настроения - тъй като предпазливите инвеститори обичат да паркират парите си в американския дълг.

И петролът продължи своя ход на фона на признаци, че големите страни производители се придържат към планове за ограничаване на производството. Западният Тексас Intermediate, щатският бенчмарк за САЩ, беше над 2% - до над $ 34 за барел.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: