Dow завършва сесията си с над 25 000 за първи път от март

Dow завършва сесията си с над 25 000 за първи път от март Снимка: Photo by Roberto Júnior on Unsplash

Фондовият пазар завърши сесията си, достигайки високи стойности на Dow и S&P 500, след като инвеститорите отпразнуваха възобновяването на икономиката и потенциалната коронавирусна ваксина.

Индустриалното средно ниво на Dow Jones се повиши с 2,2% (над 500 пункта) в сряда, a S&P 500 се повиши с 1,5. Технологичният индекс Nasdaq от своя страна спечели 0,8%.


Dow скочи над 25 000, а S&P достигна 3000, най-високите достигнати стойности за първи път от март, което показва възстановяването на пазара от спада при коронавируса. 


Пазарът се развива все повече благодарение на засилващия се оптимизъм на Уолстрийт, вследствие на постепенното отваряне на бизнеса в различните държави, както на и компаниите, които работят върху потенциални коронавирусни ваксини.


Инвеститорите преминаха към изкупуване на акции, които се възползват от поръчките за престой у дома, като Zoom и Shopify. Акциите, които ще се възползват от икономическото отваряне, скочиха в сряда, включително круизни акции, акции на авиокомпании, банки и дори някои търговци на дребно.


Добрите новини не свършват дотук. По-рано тази седмица биотехнологичната компания Novavax заяви, че е започнала първото клинично тестване на своята експериментална коронавирусна ваксина, а фармацевтичният гигант Merck обяви, че работи с научноизследователска организация IAVI за разработване на ваксина.


Технологичните акции изоставаха през по-голямата част от деня в сряда, като Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet (чиято дъщерна фирма е Google) загубиха позицията си, преди да поправят част от загубите си.


„Фондовият пазар среща по-бързо от очакваното възстановяване", казва Андрю Смит, главен инвестиционен стратег в Delos Capital Advisors. „Очакваме по-нататъшна нестабилност, тъй като икономиката започва да се отваря отново“, казва той и добавя, че фирмата му е преместила интереса си от отбранителни сектори, като потребителски стоки и комунални услуги, в сектори, свързани с икономически борби, като финансови и индустриални.


На фона на възстановяващата се икономика повишаването на напрежението между САЩ и Китай продължава. Много експерти се притесняват от дерайлирането на търговската сделка от първата фаза - нещо, което Тръмп многократно заплашва да направи.


Държавният секретар Майк Помпео заяви пред Конгреса в сряда, че Хонконг вече не е „политически автономен“ от Китай. Това не само заплашва търговията между САЩ и Китай, но може да доведе до нови санкции на китайските служители.


Европейската комисия обяви в сряда планове за възстановителен фонд на стойност 826,5 милиарда долара, който да помогне за справяне с икономическите проблеми от пандемията на коронавирус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: