Юристи: Междуфирмената задлъжнялост ескалира през 2021 година

Юристи: Междуфирмената задлъжнялост ескалира през 2021 година Снимка: pixabay.com

Има опасност от разрушаване на дългогодишни бизнес взаимоотношения заради неизплащане на договори, алармират потърпевши

Проблемите в икономиката ще ескалират още през януари, а пикът ще бъде в средата на 2021 година. Това прогнозира по БНР юристът Иван Гемков, специалист по междуфирмени задължения. Очертават се вълна от междуфирмена задлъжнялост, ръст на фирмените фалити и още по-тежка година за бизнеса, а най-потърпевши ще са секторите, които са затворени в момента. 

Пандемията от COVID-19 е само катализатор на задаващата се вълна от междуфирмена задлъжнялост, чиито признаци са наблюдавани от експертите преди повече от година.

Според последни данни през следващата година в България се очаква ръст на фалитите с 20% в сравнение с 2019 г. В глобален мащаб прогнозите са за 35% увеличение на несъстоятелността на фирмите и ефект на доминото.

"Задълженията и несъбраните вземания растат прогресивно с разрастването на пандемията. Масово не се разплащат договори и поръчки от по няколко месеца и дори година. Но хората избягват да събират вземанията си по съдебен път, защото се разрушават бизнес отношения, градени с десетилетия. От друга страна пък са изправени пред опасност да фалират, защото не получават постъпления срещу произведеното или продадените стоки", разясни проблема Иван Гемков и добави "У хората има невероятен страх". Той не смята за изход от ситуацията и банковия мараториум – според него ще се отвори огромна дългова дупка, която не се знае как ще се затваря. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: