БАСКОМ: 10% е очакваният ръст на софтуерната индустрия у нас

БАСКОМ: 10% е очакваният ръст на софтуерната индустрия у нас Снимка: БАСКОМ

През следващите 5 години ще бъдат необходими 23 000 нови работни места в софтуерната индустрия

Около 10% е прогнозният ръст на софтуерната индустрия в България през 2020 година, сочи експресно проучване на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), съобщи БНР. Този резултат дава основание за оптимизъм на фона на спада от 5,5% в Брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, отчетеното нарастване в сектора през 2019 година е било 18%.

Годишният Барометър на асоциацията проследява развитието на софтуерния сектор и дигиталните технологии в България. Резултатите по традиция отчитат данните за предходната година, но сега, поради новите обстоятелства, е проведено и експресно проучване за 2020 година. 

Филип Мутафис, член на Управителния съвет на БАСКОМ, представи резултатите от проучването пред Радио София и коментира изводите от друго проучване на асоциацията, което показва, че през следващите пет години ще бъдат необходими 23 000 нови работни места в софтуерната индустрия. 

Той обясни, че ще бъде проведен диалог с Министерството на образованието, с академии и университети, с оглед увеличаване на приема в IT специалностите. Прогнозният ръст се обяснява не само с вътрешните нужди на сектора, но и с интензивната дигитализация във всички области на икономическия живот. Covid-кризата допълнително ускори този процес.

По отношение на възможностите за преквалификацията като начин за покриване на нуждите от работни места, Мутафис отбеляза, че средствата  по различните европейски програми в тази област трябва да се насочат не само към пренасочване на кадри с ограничен бюджет, а и към сектори с висока добавена стойност, в които преквалификацията изисква повече средства.

Един от основните фактори за успеха на софтуерната индустрия в България и за притока на чуждестранни инвестиции е стабилната и предвидима финансово-икономическа и данъчно-осигурителна рамка. Затова дори и самото говорене за промени в данъците и осигуровките може да предизвика несигурност у инвеститорите. Индустриите с добавена стойност трябва да бъдат допълнително стимулирани, защото те създават новата икономика и работни места, каквито всеки българин иска, изтъкна Филип Мутафис.

Въпреки че софтуерната индустрия има опит в работата от дистанция, в същото време тя не е подготвена за продължително отсъствие на всички служители от офиса. Проблеми възникват при развитието на дейности като обучаването на нови кадри или управлението на нови проекти. При тези задачи планирането и работата от разстояние не са най-доброто решение. 

Същевременно се забелязва завръщане на български специалисти, натрупали опит в чужбина в софтуерния сектор и ангажирането им от компании у нас. В някои компании техният дял достига до 10% от общия брой служители, сочат данните на БАСКОМ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: