Microsoft представи облачен персонален компютър

Microsoft представи облачен персонален компютър Снимка: YouTube

Microsoft ще предложи своята операционна система Windows като облачна услуга с цел да улесни достъпа до бизнес приложения

Идеята е, че можете да наемете виртуален компютър с желаната от вас производителност и да работите на него от всяка една точка на планетата, където има интернет. И фактически от всяко устройство, дори и от телевизор или смартфон, важното е на него да е инсталиран произволен модерен браузър.

Microsoft представи облачен персонален компютър и нарече тази услуга Windows 365 (да не се бърка с Microsoft 365 или Office 365).

Такъв облачен персонален компютър никога не се изключва, т.е. винаги е достъпен и е в това състояние, в което е оставен – например със същите стартирани приложения.

Основният сценарий, на който разчита такава услуга, е дистанционният (или по-скоро хибриден) режим на работа. Нещо, което стана особено актуално през последните година и половина. Или пък използването на служебен персонален компютър за външни изпълнители (трети лица), или временно нает за еднократно извършване на определена работа служител: лесно е да се върне, лесно е да се освободи, когато компанията вече не се нуждае от услугите на този човек.

Глобално погледнато, такава услуга не е уникална. Като цяло идеята за така наречения тънък клиент, когато всички изчисления се извършват някъде там, на сървъра, съществува вече няколко десетилетия. Това, което предлага Microsoft, се отличава преди всичко с простотата на използване: няма нужда от допълнителен софтуер (нито сървърен, нито клиентски), а настройката се свежда в по-голямата си част до избора на конфигурацията на облачния компютър (мощност на процесора, обем на паметта).

И вероятно цената. Тя все още не е назована (обещават, че ще съобщят точните цифри в деня на официалното стартиране на услугата в началото на август), но това, което вече е известно, че ще е по-евтина от много подобни по логика и функционалност предложения от Amazon.

И най-интересното: от момента на появата на Windows 10 се говори, че Microsoft работи върху опцията да продава операционната система чрез абонамент.

Изглежда, че това вече започва да се случва на практика. Засега само за нуждите на бизнеса, но кой знае.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: