В Русия предлагат компютрите да са със софтуер родно производство

В Русия предлагат компютрите да са със софтуер родно производство Снимка: pikist.com

Инициативата цели намаляването на зависимостта от чуждестранния софтуер.

Руските IT компании предложиха на Министерството на цифровизацията да инсталират собствена операционна система на всички персонални компютри, които ще се продават в страната.

 

Както пише изданието РБК, такова предложение се съдържа в изготвения предварителен списък от мерки за подкрепа на  IT индустрията, който ведомството подготвя да връчи на заместник министър-председателя Дмитрий Чернишенко.

 

В списъка са взети предвид предложенията на участниците на пазара, IТ асоциациите и експертите от индустрията. Общо са представени повече от 100 предложения в 11 области, в това число:

 

 - информационна безопасност;

 - изкуствен интелект;

- офисен софтуер;

- онлайн кина;

- компютърни игри;

- месинджъри и др.

 

По думите на един от събеседниците на изданието, в крайния вариант ще бъдат избрани не повече от 30 предложения.

 

Инсталирането във всички нови компютри на собствена операционна система и офисни програми родно производство се предлага поради това, че не всички разработчици на инженерен софтуер в настоящия момент решават въпросите по съвместимостта на своите продукти с местните операционни системи и офис пакети.

 

Според авторите на инициативата въвеждането на такова изискване ще има положителен ефект върху намаляването на зависимостта от чуждестранния софтуер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: