Някои държави ще плащат на туристите, за да насърчат пътуванията

Някои държави ще плащат на туристите, за да насърчат пътуванията Снимка: Unsplash.com

Италия, Япония, Кипър, САЩ са едни от страните, които предлагат субсидии и преференции за туристи. Казината в Лас Вегас отварят на 4 юни с еднопосочни самолетни билети като подаръци за клиенти.

От управатa на италианския остров Сицилия обявиха през миналия месец, че ще поемат половината от самолетните разходи и една на всеки три нощувки на всички свои посетители. Кипър обеща да поеме разходите по престоя на всеки турист, който евентуално би се заразил с COVID-19 по време на престоя си в страната. Други страни като Съединените американски щати и Япония пък насочват субсидии с цел подкрепа основно на местния туризъм и на пътуващите в границите на държавата.

По данни на Forbes Агенцията по туризъм в Япония е изготвила план Go to travel за близо 12,5 милиарда доларa. Очаква се да той влезе в сила от юли тази година, като по него азиатската държава ще отпуска по 20 хил. японски йени или 168 долара дневно за покриване на разходи по хотелски престой. В плана са заложени още ваучери за намаления до 20% в редица ресторанти, както и 20% отстъпка от цените на билети за различни културни събития в зависимост от транспортната фирма, която пътуващият ползва. Все още не е ясно дали преференциите по плана ще важат за чуждестранни туристи, или ще се ползват само от местните пътуващи.

САЩ също търсят начини да стимулират пътуванията с цел туризъм в страната. Столицата на забавлението Лас Вегас отваря казината, игралните зали и хотелите си в началото на юни. Мерките за социална изолация и временните забрани за търговска дейност са довели до загуби, възлизащи на 14,4 млн. долара дневно за хотелската верига MGM.

В опит да насърчат пътванията и посещенията в града някои хазартни компании предлагат безплатни еднопосочни самолетни билети до Вегас. Дерек Стивънс, изпълнителен директор на две от централните вериги казина в хазартния център the D Las Vegas и Golden Gate Hotel & Casino, обяви, че фирмата му е раздала за броени часове близо 2 хил. самолетни билети с дестинация Вега. Той споделя, че се чувства насърчен от отклика на хората, защото по-голямата посещаемост е гаранция за постепенно нормализиране на обстановката в града.
Освен безплатните самолетни билети и паркинги, някои хотели предлагат и огромни отстъпки в цените за нощувки. За момента най-ниската оферта на хотелска стая е едва 30 долара.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: