Южнокорейски автомобилен производител банкрутира заради пандемията

Южнокорейски автомобилен производител банкрутира заради пандемията

Четвъртата по големина компания в страната, изработваща високопроходими автомобили и луксозни лимузини, задлъжня към банки с 285 млн. долара

Пандемията от коронавирус нанесе тежък удар по корейската компания SsangYong. Това е четвъртият по големина производител в Корея, специализиран в производството на високопроходими автомобили и луксозни лимузини. 

Заради спада в производството и продажбите компанията не успява да погасява кредитните си задължения и подаде в Сеулския съд иск за банкрут. 

Собственик на SsangYong Motor е индийският автомобилен гигант Mahindra, който внесе иска за фалит, след като дъщерното му предприятие просрочи погасяването на 135 милиона долара, посочва южнокорейската информационна агенция Yonhap.

В съобщението се казва още, че производствените проблеми на компанията са провокирани от ограниченията заради пандемията от коронавирус. Това е причината автомобилният производител да не може да обслужва дълговете си и задлъжнялостта му стремително да расте. 

Към настоящия момент SsangYong дължи на задгранични банки като BNP Paribas, JPMorgan Chase, Bank of America и Корейската банка за развитие около 285 млн. долара. 

В SsangYong вече започнаха проблеми с доставката на автомобилни детайли. Yonhap съобщава, че южнокорейският производител е заявил в сряда, че спира производството в завода Пхенчхан тъй като Hyundai Mobis, S&T Dynamics и LG Hausys отказват да доставят детайли, съобщава агенцията. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: