ОИСР: Световната икономика може да се възстанови още до края на 2021 г.

ОИСР: Световната икономика може да се възстанови още до края на 2021 г.

Ще зависи много от това колко бързо и колко ефективни ще са кампаниите за ваксиниране на населението

Световната икономика може да се възстанови от коронавирусния удар още през 2021 г., се казва в публикуваната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В същото време организацията призовава към усилено международно сътрудничество, за да се постигне устойчив ръст. "Редица ваксини срещу коронавируса ще станат широко достъпни през следващата година и това дава надежда за оздравяване. Но пътят си остава дълъг и труден", отбелязва генералният секретар на ОИСР Анхел Гуриа.

В обновената глобална прогноза на организацията спадът за настоящата година е повишен, ръстът за следващата - влошен. Спадът в световния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 е 4,2%, прогнозният ръст за следващата година - 4,2%. Очакваният спад на БВП на Щатите е намален от 3,8% на 3,7%. А прогнозата за ръста през 2021 г. е намалена от 4% на 3,2%. 

Спадът в еврозоната е променен спрямо предишната прогноза - от 7,9  на 7,5 %. Единствената икономика, която остава на плюс през тази година е китайската. 

Към края на следващата година обемът на глобалната икономика ще се върне на докризисното си равнище благодарение на рязкото ускорение на икономическия ръст на Китай. ОИСР смята, че КНР реално ще постигне ръст от 8 на сто. 

"Темповете на икономическия растеж ще бъдат пряко свързани с ефективността на ваксинационните кампании. Възстановяването ще бъде силно, ако ваксините се внедрят бързо. Това ще повиши увереността и ще намали непредсказуемостта. В същото време задържането на ваксинациите, трудностите, свързани с нови вирусни взривове и неспособността да се извлекат поуки от първата вълна на пандемията, снижават перспективата", коментира главният икономист на ОИСР Лоуренс Бун.

Организацията препоръчва да се увеличи ефективната работа в сферата на общественото здравеопазване, да се подкрепят средният и малкият бизнес, за да се осъществи икономическото възстановяване.

Борбата с коронавируса още веднъж доказва колко важно е международното сътрудничество, коментира Гуриа.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: