Учените разсеяха мита за „екологичното чудо“ по време на пандемията

Учените разсеяха мита за „екологичното чудо“ по време на пандемията Снимка: pixabay

Китайски и американски учени разсеяха мита за „екологичното чудо“, което се твърди, че се е случило по време на пандемията и е свързано с подобряване на състоянието на околната среда. Според експерти през периода на принудителната изолация количеството на вредните вещества във въздуха съвсем не е намаляло.

Едно от изследванията принадлежи на експерти от китайския град Ухан, които отбелязват, че ситуацията с качеството на въздуха не може да бъде оценена еднозначно, съобщава Bloomberg. Според тях, въпреки видимите подобрения, като изчезването на смога, във въздуха над градове като Рим, Лондон, Ню Йорк и Лос Анджелис са регистрирани високи нива на концентрация на озон, който се образува при смесване на вредни вещества под въздействието на топлината.

Учените от университета в Делауеър, САЩ, отбелязват аналогични наблюдения. По време на карантинния период те са измервали вредните частици във въздуха от дейността на фабриките и автомобилния трафик и са стигнали до заключението, че през април 2020 г. нивото на замърсяване дори се е увеличило спрямо предходните години. Експертите отдават това на факта, че хората, които са останали вкъщи, са консумирали значително количество електричество, а товарните камиони са продължили да се движат по пътищата.

Американски експерти отбелязват, че не е лесно да се проследи как зависи качеството на въздуха от изолацията на обществото, тъй като специалистите трябва да вземат предвид няколко фактора едновременно, включително метеорологичните условия и емисиите в съседните страни. Според учените в момента е необходимо да се изследват колкото се може повече данни, за да се установи кои източници, различни от автомобилите, замърсяват въздуха.

Припомняме, че данните на Европейската агенция за околна среда към ноември 2020 г. показват, че в сравнение с пролетта на 2019 г. въздухът в много градове е много по-чист. Според тези данни състоянието на околната среда е променено към по-добро покрай пандемията от коронавирус. Най-чист е бил въздухът в Милано и Мадрид, замърсяването е спаднало съществено и над големите градове на Западна Германия, Белгия и Холандия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: