СЗО: Ваксините няма да могат напълно да спрат заразата от коронавирус

СЗО: Ваксините няма да могат напълно да спрат заразата от коронавирус

Все пак ваксините дават надежди в битката с пандемията, обхванала 114 държави.

Ваксините срещу коронавирусната инфекция няма да могат напълно да спрат COVID-19, но те дават големи надежди за борбата със заразата. 

Това заяви днес по време на онлайн брифинг ръководителят на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге. 

Ваксините ни дават голяма надежда, каза той, като добави, че технологиите и фармацевтичните разработки откриват нови хоризонти пред човечеството. 

Клюге съобщи, че през последните дни са се появили добри новини, свързани с ваксините. И отбеляза, че в такива моменти той си мисли за огромното богатство от научно-технически опит и знания, които съществуват в 53-те държави от Европа.

„Този потенциал обаче няма да бъде реализиран, ако не осигурим на всички страни равноправен достъп до пазара на ваксини, ако ваксините не се използват ефективно и ако държавите не се разберат по отношение на съмненията във ваксините", подчерта Ханс Клюге.

Припомняме: заразата тръгна от китайския град Ухан в края на 2019 г. На 11 март 2020 г. СЗО обави пандемия от COVID-19. Към настоящия момент вирусът е разпространен в 114 държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: