Отмина ли времето на хартиените рецепти?

Отмина ли времето на хартиените рецепти?

По документи издаването на електронни рецепти трябва да започне на 18 декември. Това стана възможно след приетата от Министерски съвет наредба за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ. „Електронните направления ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.  

Оказва се, обаче, че първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти ще бъде възможно да започне до края на годината или в началото на следващата. Това съобщи пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Ще има преходен период, в който лекарства ще може да се купуват и с хартиени рецепти, поясни той. 

Вълев съобщи, че все още нищо не е инсталирано в софтуерите на аптеките. Готова е само нормативната уредба. 
Единствената разлика при електронните рецепти ще бъде мястото им на съхранение – във виртуално устройство. Въпрос на настройка на системата е дали лекарят ще може да коригира вече издадена рецепта и дали няма да е по-правилно да издаде нова", коментира Вълев по повод съмненията на лични лекари, че няма да имат достъп до вече издадена рецепта. 

На практика лекарят изписва рецепта, която се качва във виртуалното досие на пациента. След това пациентът или негов близък правят идентификация чрез ЕГН, с която фармацевтът влиза в досието на пациента. По този начин фармацевтът ще може да вижда всички останали терапии, давани досега на пациента, за да може да съобрази дали новото изписано лекарство е адекватно – за това фармацевтите настояват отдавна, посочи Антон Вълев. Лекарят избира терапията, но навсякъде по света вторият човек, който одобрява терапията, е магистър-фармацевтът, подчерта той. 

Ако лекарят е изписал повече лекарства и фармацевтът намали някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В текущия момент, ако фармацевтът намали лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижда“, каза още Вълев. По думите му електронизацията в един момент ще покаже кой какво изписва и дали има залитане към продуктите на определена фирма. Фармацевтите предлагат системата автоматично да подава лекарството в международно непатентно наименование, за да има възможност включително да се предложи по-евтин вариант на пациента. Посочването на конкретно търговско име в ЕС се счита за корупционна практика, припомни той. 

Личната здравна информация е с много висок коефициент на чувствителност. От такава информация се интересуват застрахователи и работодатели, например, което е встрани от нормалната етика. В този смисъл, сигурността на системата също е съществен казус, допълни още председателят на Националната аптечна камара.  

Нито лекари, нито фармацевти са готови на практика да приложат наредбата, въпреки безспорните ползи от нея.  
На този етап са повече неяснотите. С надеждата, че всяка една новост по-бавно се внедрява, смятам, че ще се внедрят нещата и ще се случат", надява се маг. фарм. Маргарита Грозданова. 

Електронните рецепти и медицинските досиета могат да бъдат обменяни между държавите от ЕС благодарение на новата инфраструктура за цифрови услуги в областта на електронното здравеопазване (eHDSI). До 2021 г. двете услуги ще бъдат въведени постепенно в 22 държави от ЕС: Австрия, Белгия, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: