Министър Ангелов провери първия изнесен кабинет за имунизации

Министър Ангелов провери първия изнесен кабинет за имунизации Снимка: БГНЕСС

Здравният министър Костадин Ангелов провери готовността за работа на първия имунизационен център у нас, съобщават от пресцентъра на министерството. Центърът е разположен пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. 
Заедно с министъра бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и ръководителят на Координационния съвет по ваксинирането проф. Красимир Гигов. 

"Имунизацията ще се извършва по имунизационния план, утвърден от директорите на 6-те РЗИ-та. Гражданите, които желаят да се ваксинират, ще могат да чакат на тротоара", обясни министър Ангелов. Хората ще могат да получават информация на електронни информационни табла, докато чакат. Те имат връзка с информационната система, за да бъде отбелязан веднага ваксинираният, добави Ангелов. 

Все още няма утвърдена кратка характеристика за ваксините срещу COVID-19, но когато тя е на лице, ще се погрижим цялата информация за тях да стигне до българските граждани на достъпен език. Общопрактикуващите лекари също ще запознаят детайлно пациентите си, за да може всеки да направи своя информиран избор. Искаме най-вече хората да са спокойни и да знаят, че ваксинирането е абсолютно доброволно и безплатно“, заяви той. 

Първият в страната изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 е оборудван с всичко необходимо за започване на ваксинация. Създадена е организация, така че да няма струпване на хора и да се спазват всички противоепидемични мерки. Пред самия център ще има и две електронни табла, на които ще се изписва подробна информация за ваксината и процеса по поставянето й. Ако се налага, има готовност за разкриването на още два такива подобни кабинета в столицата. 

Пунктът ще работи от 6.30 до 20.30 и ще може да поставя ваксини на около 84 човека средно на ден, изчисли шефът на Столичното РЗИ д-р Пенчев. Самата ваксинация отнема около 20 минути на пациент. Две линейки ще чакат до пункта за ваксиниране, за да може при възникване на спешна медицинска нужда пациентът да бъде обслужен.  

"Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво. При необходимост, имаме готовност да разкрием още два такива пункта пред големи хранителни вериги", разкри министърът на здравеопазването. Той потвърди, че към момента медиците, които желаят да се ваксинират, са около 33%, но продължава да постъпва информация от болници в страната.  

"Първите, които ще се имунизират в този изнесен кабинет, са включените в първа фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 - стоматолози, фармацевти, помощник-фармацевти и общопрактикуващи лекари", обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Лекарите, сестрите и санитарите от първия етап на имунизационния план ще се имунизират в самите болнични заведения. 

Тези, които са преболедували или пък в момента имат положителен тест, но нямат клинични прояви, също могат да се ваксинират и това не създава проблеми, увери здравният министър. Той припомни, че допълните мобилни екипи, които са специално оборудвани, ще извършват имунизациите в страната. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше категорична, че ще си постави ваксина срещу COVID-19. Тя разкри, че съпругът ѝ, който е лекар, вече се е записал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: