Генетично модифицирани свине получиха одобрение в САЩ

Генетично модифицирани свине получиха одобрение в САЩ Снимка: pixabay

Американските регулатори одобриха използването на "неалергенна генетично модифицирана линия свине GalSafe за хранителни и медицински цели

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е разрешила използването на генетично модифицирана линия свине за хранителната и медицинската индустрия. В прессъобщение, разпространено от FDA, се отбелязва, че това е първият случай, когато селскостопански животни са одобрени за две области наведнъж.

Линията свине GalSafe GM е разработена от биомедицинската компания Revivicor. За разлика от генетично модифицираната сьомга, която беше одобрена от FDA преди няколко години и расте много по-бързо от нормалното, генетично модифицираните свине са съвсем обикновени.

С едно изключение: в организма им не се произвежда галактоза-алфа-1,3-галактоза ("алфа-гал"). Този дизахарид е широко разпространен в природата и се среща у  всички бозайници, с изключение на хората и други антропоиди: нашите общи предци са загубили необходимия за това ген GGTA1.

По правило организмът бързо неутрализира алфа-гал молекулите, които постъпват с храната, но понякога те могат да доведат до развитие на остра хранителна алергия - „синдром на алфа-гал“. Очаква се свинете GalSafe  да бъдат напълно безопасни в това отношение, въпреки че не са провеждани официални изследвания при хора с такива алергии. Но животните са преминали всички необходими тестове за безопасност, без които разработчиците не биха получили разрешение от FDA.

Revivicor очаква GalSafe животните да станат не само по-безопасна алтернатива на обикновеното свинско месо, но и да намерят медицински приложения. Експертите разработват технологии за тяхното използване за получаване на лекарства като хепарин, който обикновено се изолира от животински тъкани и благодарение на GalSafe, хората със синдром на алфа-гал също ще могат да го използват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: