Актуална информация за епидемичната обстановка на 14 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 14 декември 2020 г.

У нас 

След 21 декември ще стане ясно дали резултатите от бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени към PCR тестовете, каза министърът на здравеопазването след проверка на наличните количества лични предпазни средства и антигенни тестове в складовата база на БЧК. Здравният министър проф. Ангелов уточни, че пациентите с положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с COVID-19, съответно трябва да бъдат в изолация 14 дни. По-рано направените антигенни тестове няма да влизат в статистиката със задна дата. 

От проверката на министъра в склада на БЧК стана ясно, че има достатъчно лични предпазни средства за лечебните заведения в страната, както и 1 200 000 антигенни теста, които ще бъдат раздадени на регионалните здравни инспекции, COVID-центровете в диагностично-консултативните центрове и центровете за спешна медицинска помощ до края на годината. 

До края на седмицата ще бъде решено дали ще има разхлабване на противоепидемичните мерки. „Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, а училищата и детските градини на 21 е рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници. Те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани“, каза министър Ангелов

Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за стари хора в Трявна. С положителен резултат за коронавирус са 27 от 30 души, настанени за постоянно в социалното заведение. Само двама от тях са проявили симптоми и заради влошаване на състоянието им са настанени за лечение в болница. Това съобщи управителят на дома Боян Цачев, цитиран от БТА. 

Проучване на социологическата агенция „Галъп“ съобщава, че над 59% от българите подкрепят разхлабването на мерките на 21 декември. 

Личните лекари на първа линия ще получат обещаните допълнителни 1000 лв. във вторник. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса единодушно реши, че средствата ще бъдат заплатени не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с касата за работа с СOVID пациенти.  

Данните за България 

През последното денонощие са установени още 497 заразени с новия коронавирус в България. Направените тестове са 1634, сочат данните от Единния информационен портал. В интензивни отделения се лекуват 590 пациенти от общо 7244 хоспитализирани. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 у нас достигна 179 449, като броят на активните случаи към 14 декември е 90 041. Излекуваните у нас са  83 720, като през последните 24 часа са излекувани 1963 пациенти. Починали от началото на пандемията са 5688 души, от тях - 62 през последното денонощие. 

По света 

Българското посолство в Анкара информира, че пълната забрана за излизане извън домовете в съботните и неделните дни не се прилага спрямо чуждестранните граждани, включително българските граждани, които се намират временно на територията на Турция в качеството на ползватели на туристически услуги. Освобождаването от ограничителните мерки на чуждестранните туристи се прилага в случаите, когато пътуванията се осъществяват със специализиран транспорт на туристическите агенции и са част от предоставените туристически услуги като пакетни туристически пътувания, туристически екскурзии, почивки и трансфер. Остава изискването за спазване на комендантски час в делничните дни - от 21,00 ч. до 05,00 ч. на следващия ден. 

Над 72 милиона и 166 хиляди случаи на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията. Повече от 1 милион и 612 хиляди души са починали, съобщи агенция Франс прес, цитирайки свое преброяване въз основа на официални информации. 

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени (повече от 16 милиона и 257 хиляди) и починали (над 299 хиляди). Следват Бразилия (повече от 181 хиляди починали от над 6,9 милиона заразени), Индия (повече от 143 хиляди починали от над 9,884 милиона заразени), Мексико (близо 114 хиляди починали от над 1,250 милиона заразени) и Италия (повече от 64 500 починали от над 1,843 милиона заразени). 

Белгия е на първо място по брой смъртни случаи на 100 хиляди жители (155). Следват Перу (111), Италия (107) и Испания (102). Регистрираният брой на случаите на коронавирус по света е само част от реалния, отбелязва Франс прес. Някои страни тестват само хора в тежко състояние, други отдават приоритет на проследяването на контактите, а голям брой бедни държави не са в състояние да правят достатъчно тестове. 

Европейският съюз може да дари 5% от ваксините срещу COVID-19, които си е подсигурил, на по-бедни държави, се посочва в международен документ, видян от Ройтерс. По този начин за първи път се поставя  ясна цел за даряване на ваксини от ЕС, което досега се допускаше като вариант, ако блокът натрупа излишък от дози. Стъпката може обаче да нанесе удар на глобалната схема за осигуряване на ваксини COVAX, съпредседателствана от СЗО и имаща за цел да достави 2 милиарда дози до края на идната година за 20 процента от най-нуждаещите се от ваксината по света. 

Италианският специален комисар за пандемията Доменико Аркури заяви, че кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 ще започне едновременно във всички членки на ЕС на един и същ „символичен" ден, а след това отделните държави ще задействат свои масирани програми по ваксиниране, предаде Асошиейтед прес. Аркури не уточни кога ще е „символичният" първи ден, нито колко хора ще бъдат ваксинирани през този ден. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: